Verfadviezen G
Verfadviezen

Van Apeldoorn Schildersbedrijf
adviseert!


A B C D E F G H I K M P R S T V W Z
Galvanisatie Gerold oppervlak Gipskartonplaat Glasweefsel
Garanties Geschooperd staal Glans Gritstralen
Gebrek aan zuurstof Gieten van verf Glansbehoud Grondkleur
Gekorreld oppervlak Gipsblok Glansgraad Grondverf
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Galvanisatie
Galvanisatie is één van de behandelingen van metaal/staal via het galvanisch proces, teneinde deze ondergronden te voorzien van een beschermd zinklaagje. Hierdoor dienen speciale verfproducten als eerste (grond)laag gebruikt te worden.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
garanties  
Garanties op verfsytemen zijn veelal gekoppeld aan verftechnische adviezen. De VVVF (Vereniging Van Verf-en drukinkt Fabrikanten) staat borg voor de garantstelling. Maximaal kan voor eenmalig dekkend schilderwerk 5 jaar garantie worden gegeven. Voor transparant schilderwerk is dit 2 jaar.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gebrek aan zuurstof  
De effecten van zuurstofgebrek zijn duizeligheid, krampen, hoofdpijn en een verhoogde hartslag. Een laag zuurstofgehalte leidt tot hersenbeschadiging en kan ook hartstilstand tot gevolg hebben. Zuurstofgebrek kan ontstaan bij het werken in kleine ruimten, zoals tanks, waar niet geventileerd kan worden. Door spuitnevel of verdamping van verf kan de hoeveelheid zuurstof dalen tot beneden de 19,5%, de hoeveelheid dus die de mens nodig heeft om in leven te kunnen blijven. In dit soort situaties mag absoluut geen actiefkoolmasker worden geadviseerd, maar moet men gebruik maken van een volgelaatsmasker met zuurstoftoevoer van buiten de ruimte waarin men werkt.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gekorreld oppervlak
Een flow-coating-apparaat heeft sproeiers die gericht zijn op het werkstuk. Ze sproeien er van alle kanten verf op. We spreken dan ook niet meer van gieten, maar van een giet-sproeimethode. De niet gebruikte verf wordt gefilterd en opnieuw gebruikt. In de afdruipzone is een koelsysteem dat de lucht met oplosmiddeldamp verzadigd houdt. Hierdoor krijgt men een strak verfoppervlak. Voordelen: geen verfverlies; mooi verfoppervlak, zonder stof- en luchtinsluiting; weinig verschil in laagdikte tussen boven- en onderzijde van de werkstukken; geschikt voor volkomen automatisering, dus koppeling aan voorbehandeling- en moffelzones. Nadelen: gebonden aan bepaalde afmetingen; moeilijk omschakelbaar op andere kleuren; schoonmaken van de machine aan het einde van de dag. Toepassing: diverse kleinere open voorwerpen.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gerold oppervlak  
Als verf met een rollertje aangebracht wordt, is dat een gerold oppervlak. Vaak ontstaat er een zogenaamde sinaasappelstructuur waarvoor dan bewust gekozen wordt. Minder geschikt voor het afwerken van hoogglanslakken omdat de glansgraad minder wordt door de oppervlaktestructuur.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
geschooperd staal  
Hierbij wordt een zinkpoeder of een zinkdraad verspoten door gebruik te maken van grote hitte. De druppeltjes stollen op het staal, waardoor het geschooperde staaloppervlak altijd enigszins poreus en ruw blijft. De laagdikte van deze zinklaag, door middel van schooperen aangebracht, varieert van 50 – 100 micron.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gieten van verf  
De verf wordt over het oppervlak gegoten. Dit kan met de hand gebeuren, maar meestal wordt het machinaal gedaan (lakgordijnmachine, flow-coating). Bij het gieten met de hand wordt de verf met een slang over het werkstuk gegoten. Daarbij moet de druppelvorming en vloeiing worden geregeld. Dit gebeurt door gebruik van een uitdruipzone, rotatie en een dampzone.

Voordelen:  weinig verfverlies;  hergebruik van overtoligge verf;  geschikt voor grote en kleine series.

Nadelen:  druppelvorming;  onregelmatige laagdikte.

Toepassing:  industriële sector;  groter voorwerpen (in het werk);  kleinere voorwerpen, massaprodukten.

Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
GIPSBLOK  
Zwavelzure kalksteen met brandwerende, geluidisolerende en vochtregulerende eigenschappen. Er zijn 3 verschillende soorten gipsblokken in de handel. De witte, roze en blauwe gipsblok. Het witte gipsblok is licht van gewicht en wordt voornamelijk gebruikt voor scheidingswanden en droge ruimtes. Dit type blok neemt minder vocht op dan de roze. Het roze gipsblok is zwaarder en wordt vanwege de geluidswerende eigenschappen toegepast voor scheidingswanden, slaapkamers en dergelijke. Het blauwe gipsblok heeft waterafstotende eigenschappen en wordt toegepast in badkamers of andere natte ruimtes.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gipskartonplaat  
Plaat met een gipskern, beplakt met één of meer lagen dun karton; wordt mechanisch op regelwerk bevestigd of met behulp van kleefgips of plakgips tegen wanden van baksteen of beton geplakt.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
glans  
Onder glans verstaan we de visuele indruk van de lichtreflecterende eigenschappen van een oppervlak. Deze reflectie kan van spiegelend, glanzende oppervlakken, tot diffuus, zijdeglanzend tot matte oppervakken, zijn. De mate van glans van een oppervlak wordt beïnvloedt door de hoeveelheid invallend licht en de oppervlaktestructuur.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
glansbehoud  
Het glansbehoud van verflagen is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen, de expositieomstandigheden en de applicatie. Verflagen verouderen waardoor de glans in functie van de tijd altijd af zal nemen. Acrylaatlakken staan erom bekend een wat minder hoge aanvangsglans te bezitten vergeleken met alkydharsen, echter het glansbehoud van acrylaten is veel beter waardoor na enige jaren buitenexpositie de glansgraad van die producten aanmerkelijk beter is dan die van conventionele alkyds.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
glansgraad  
Hoogglans, glans, halfglans, zijdeglans en mat. Dat zijn de gebruikelijke glansgraadaanduidingen in de Bouw. De glansgraden worden uitgedrukt in percentages gereflecteerd licht dat onder een bepaalde hoek op het oppervlak valt. Voor buitenschilderwerk wordt vaak gekozen voor glanzende typen terwijl voor binnenschilderwerk vaak de minder (hoog)glanzende producten gekozen worden.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
glasweefsel  
Weefsel van gesponnen draden; kan in banen over bijvoorbeeld gebarsten muurwerk geplakt worden, ten einde het geheel te egaliseren.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
gritstralen  
Gritstralen is een methode die wordt toegepast voor het bewerken van betonoppervlakken. Bij het gritstralen wordt een straalmiddel door middel van perslucht op het oppervlak geblazen. Als straalmiddel wordt hoofdzakelijk smeltslak-grit gebruikt, dat in verschillende grofheden(van 0,2 tot 2 mm) verkrijgbaar is. Nadelen van deze techniek zijn de stofoverlast en het afval. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van allerlei aangepaste en nieuwe straalsystemen met aangepaste terugwin- en afzuigsystemen en het toevoegen van een waternevel.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
grondkleur  
Met de grondkleur bedoelt men de kleur van de grondverf- of primerlaag. Deze kleur moet goed aansluiten bij de eindkleur die wordt aangebracht om een goed dekkend eindresultaat te verkrijgen. Een goed kleurenadvies krijgt U via het Technisch Centrum Bouw.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
grondverf  
Eerste laag in het verfsysteem waaraan meest specifieke eisen gesteld kunnen worden. Van supersnelle droging tot hechting op kritische ondergronden. Over het algemeen hebben grondverven hoog vullende eigenschappen zodat kleine oneffenheden in de ondergrond gemaskeerd worden. Een goede hechting met de aflak is een belangrijke keuzefactor bij grondverven. Er bestaan ook systeemgrondverven die als grond-, voor- en aflak gebruikt kunnen worden.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
   
Neem even contact met ons op voor een persoonlijk advies
Beginpagina Van Apeldoorn Schildersbedrijf  
home | projecten | onderhoudNL | alg.voorwaarden | subsidie-info | verklaringen | alles over verf
alles over glas | alles over behang | alles over kleur | 4 seizoenen | links | sitemap | sponsoring | actueel |
vacatures | contact