Behang encyclopedie

Behangen?
Van Apeldoorn Schildersbedrijf
adviseert!Plakmiddelen - Verwerkingsadviezen - Vochtbestrijding

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Fibervezel Fluateringsmiddel
Filtreerpapier Fijn schuurwerk behangen
Flintpapier  

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Fibervezel  
Zie: Agave heterocantha
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
Filtreerpapier  
Dit papier wordt gemaakt van zuivere katoenen lompen of gebleekte houtcelstof van goede kwaliteit. Bij deze grondstoffen past men rulle of droge maling toe. Hierna worden de stroken zo licht mogelijk geperst waardoor ze poreus blijven. De droging geschiedt hierna bij een zo laag mogelijke temperatuur.
Filtreerpapier is een ongelijmde en sterk poreuse papiersoort met een laag volumegewicht.
Het wordt o.a. gebruikt voor de fabricage van lakmoes- of indicatorpapier.
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
Flintpapier  
Flintpapier is schuurpapier waarbij kleurloze vuursteenpoeder als schuurmiddel is gebruikt. Dit schuurmiddel wordt op donkergeel papier aangebracht zoals o.a. sterk gelijmd kraftpapier. Het is in de handel in twee afmetingen n.l. 30 x 23 cm. en 69 x 56 cm.
De grofheid van dit schuurpapier wordt aangegeven met de nummers 0 tot en met 6.
Tot de eigenschappen van dit schuurpapier kunnen we rekenen:
a. de prijs is hoger dan glaspapier
b. zeer goed schurend vermogen
c. langere levensduur.
Naast het normale flintpapier is er ook een franse kwaliteit. Dit papier is van zeer goede kwaliteit en breekt niet op de vouw.
De afmeting van het franse flintpapier wijkt af van de hierboven genoemde maten. Het is in de handel in vellen van 38,5 x 24 cm.
Zie: Schuurmiddelen
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
Fluateringsmiddel  
Indien we met indicator- of lakmoespapier alkaliën in muurwerk geconstateerd hebben is het noodzakelijk dat deze alkaliën geneutraliseerd worden.
Het beste is als deze alkaliën langs natuurlijke weg geneutraliseerd worden. Is dit niet mogelijk dan gebruiken we een fluateringsmiddel. Dit fluateringsmiddel bestaat uit een mengsel van verschillende stoffen die een zurig karakter hebben. Veelal bestaan ze uit verschillende zouten van silicium- of kiezelfluorwaterstofzuur. Enkele van deze zouten zijn o.a.
magnesiumfluaat (Mg Si F6), Aluminiumfluaat [Al2 (Si F6) 3] en zinkfluaat (Zn Si F6).
Dit zurige mengsel heeft de eigenschap om basische stoffen, waartoe alkaliën ook behoren, om te zetten in zouten en water. De nu gevormde zouten kunnen weggewassen worden.
Wel echter moeten we hier een waarschuwend woord laten horen omdat fluateringsmiddelen giftige verbindingen zijn. Zij zijn zeer gevaarlijk als ze in het maag-darrnkanaal terecht komen. Bij het gebruik dient men ook voor de ogen en de huid veiligheidsmaatregelen te nemen.
Zie: Alkaliën, Neutraliseren
Bovenzijde pagina  

 

 

 

 

 
Fijn schuurwerk behangen  
Om een geschuurde muur te behangen is het noodzakelijk dat de ondergrond een juiste voorbehandeling krijgt.
Deze ondergrond is poreus en ondanks de fijne schuurspecielaag, voor behangwerk te ruw.
Alvorens de muur wordt behandeld, moet vooraf eerst met een harde borstel van fiber- of cocosvezel worden geborsteld. Hierdoor worden de losse korrels verwijderd. Hierna kan men de wand op verschillende manieren behandelen n.l.:
a. een minder kostbare methode, is het behandelen van de wand met vloeibaar grondpapier. Bij deze methode hoeft men maar één keer langs de gehele wand omdat voorlijmen en het vullen van de grove poriën in één arbeidsgang kan gebeuren.
(Voor de beschrijving en de verwerking van vloeibaar grondpapier verwijzen wij U naar dit woord in dit alfabetisch register).
Het kan voorkomen dat de poriën niet in één keer gevuld kunnen worden of de zuiging na de behandeling nog te sterk is. Het is dan noodzakelijk dat de wand nogmaals met vloeibaar grondpapier wordt behandeld.
b. Ook kan men de wand behandelen met een poreus vochtwerend produkt zoals dit door de behangindustrie in poedervorm in de handel wordt gebracht.
Deze methode is zeker aan te bevelen als de geschuurde muur vochtplekken bevat. Het resultaat is dan zoals is beschreven in het hoofdstuk vochtbestrijding bij de behandeling van optrekkend grondwater en regendoorslag (binnenzijde).
Voordat men dit produkt toepast, is het belangrijk dat de muur met zeer sterk verdunde lijm of voorstrijkmiddel wordt voorgestreken.
c. Een andere methode is, de muur eerst voorlijmen of voorstrijken. Na droging controleren of deze nog afgeeft of inzuigt. Is dit het geval dan moet nogmaals worden voorgestreken. Het is echter noodzakelijk dat men hiervoor sterk verdunde lijm of voorstrijkmiddel gebruikt omdat barstvorming niet is uitgesloten.
Hierna beplakt men de wand met zacht grondpapier dat met een grondpapierborstel goed moet worden ingeschuierd.
Het is aan te bevelen om hierbij koudwater- of celluloseplaksel te gebruiken omdat bij het gebruik van een te vet plaksel het drogingsproces te veel vertraagd wordt.
Bovenzijde pagina  
   
   
   
Neem even contact met ons op voor een persoonlijk advies
Beginpagina Van Apeldoorn Schildersbedrijf  
home | projecten |onderhoudNL | alg.voorwaarden | subsidie-info | verklaringen | alles over verf
alles over glas | alles over behang | alles over kleur | 4 seizoenen | links | sitemap | sponsoring | actueel | vacatures | contact